Control civic asupra programelor electorale

Fii primul care susține această idee
Anon
  • 0

Descrierea

Salutare tuturor!
Ceea ce voi scrie mai jos, este in masura egala o idee de proiect, dar si o rugaminte de a va exprima sugestiile/ opiniile, etc.
Aveam o idee de proiect de ceva timp si ulterior, am realizat ca e strans legata de aceasta platforma si o alta platforma creata de IPP.
Scopul este de a creste gradul de responsabilizare al partidelor politice in viitoarele alegeri parlamentare prin introducerea unor proiecte civice in dezbaterile electorale si programele eletorale.
Ideea mea este urmatoarea:
1 etapa. organizarea a catorva intalniri la nivelul comunitatilor pentru a vedea care sunt problemele cele mai stringente cu care se confrunta.
2 etapa prioritizarea catorva dintre aceste probleme, care sunt national-valabile.
3. formarea si coordonarea unor echipe de experti , care ar veni cu cateva solutii pentru aceste probleme. E clar ca nici unul dintre noi nu poate avea expertiza in toate domeniiile si chiar daca am avea: o opinie secundara, nu dauneaza. Sugestia ar fi sa venim cu solutii complexe, bine-gandite, cu cercetare si cifre in spate.
4. Discutarea acestor solutii la nivelul comunitatilor. Sa apreciem gradul de sutinere, dar si posibilitatile de implementare.
5. Sa le mediatizam pe cat de mult posibil pentru a fi introduse in programele electoarle ale partidelor politice (cu angajamente clare, termeni de implementare, instrumente si resurse folosite). Stiu ce o sa spuneti, mai avem doi ani. Insa, trebuie sa tatonam terenul si insasi procesul de conturare a acestor initiative va dura.
6. Ne asiguram ca viitoarele dezbateri electorale se vor concentra asupra "initiativelor civice " sau "propunerilor civice" si nu asupra unor discursuri populiste.
7. Sigur, cineva (multi) ar spune, ca multe partide vor sustine "in teorie si in discurs" initativele pentru ca sa castige voturi din partea comunitatilor care sprijina acele proiecte. Asta s-ar putea intampla. Insa, scopul nostru este ca noi sa coordonam dezbaterile in jurul acelor initiative. Sa ii facem pe eventualii politicieni sa discute despre ele, sa ofere argumente, sa se angajeze sa adopte un plan de actiune, sa le personalizeze in functie de ideologie, etc.
Rezultate: implicarea directa a cetatenilor in conturarea programelor electorale.
Termen scurt: mobilizarea cetatenilor de a participa in alegeri si a vota asupra unor programe la care au contribuit.
Termen lung: reponsabilizarea politicienilor de a implementa ce au propus in programul electoral, gradul de responsabilizare fiind mai mare.

Soluția

Solution

Ce resurse avem

-oficiu
-experti

De ce avem nevoie

voluntari
resurse
parteneri

Comments

Thumb original
  • 0

Salut Stella,

Cred ca trebuie de inceput cu un research al organizatiilor care au ca focus acest dimeniu. De asemenea acest research ar trebui sa arate care organizatii si ce agenda isi propune sa promoveze astfel ca sa fie creat o lista cu subiecte prioritare sub care ar semna toate aceste organizatii.

urmatoarea etapa este sa se organizeze o intilnire a acestor ong-uri, nu neaparat sa fie cu coffeebreak :) scopul intilnirii ar fi share de informatie si schimb de viziune pentru a face un roadmap concret.

Cine din sociatetate civila este implica acum in afara de IPP? De ce fel de partneri si resurse aveti nevoie?

EDUCATION Institution National School of Political Studies and Public Administration, Faculty: Department of International Relations and European Integration, Romania Date 2011-2013 Degree obtained Master Degree in Security and Diplomacy Institution National School of Political Studies and Public Administration, Faculty: Political Science, Romania, Bucharest Date 2008-2011 Degree Bachelor Degree in Political Science PROFESSIONAL EXPERIENCE Date 2014 – present Location 16/1 Puskin street, Chisinau, Republic of Moldova Organization Institute of Public Policy Position Project Coordinator/Assistant

Fii primul care urmărește pe Stella

Fii primul care susține această idee

Urmărește