#Educație

StartupMoldova.org

Fii primul care susține această idee
Thumb original
  • 0

Descrierea

Ecosistemul de Startups - Nu Există Ecosistem de Startups în Moldova!

Pentru succesul unui startup într-o piață globală este nevoie de un întreg ecosistem care să ajute creșterea acestuia de la idee până la implementare, vizibilitate și profit. În cadrul ecositemului IT, startup-urile pot fi considerate ca instrument de măsurare a inovației și a culturii antreprenoriale. În accepțiunea mea, startups înseamnă "high growth, technology oriented companies, searching for scalable business model".
Ecositem de Startups de obicei include: Mentori/Antreprenori/ Consultanți, Organziații de finanțare, Companii mari IT, Unviersități și Centre de cercetare, Organziații de suport, Guvern, Prestatori de servicii.

Mulți se gândesc/ încercă/ planfică sa contrubuie dar pare evident că nimeni nu are o viziune de ansamblu asupra tuturor acțiunilor, e un fel de agitație browniană, în care nu se observă, încă, viziune, reguli generale și colaboare. Iar inițiativele apar și se mai și suprapun în timp și conținut.

Acum cred că ar trebui să intrăm într-o fază de clarificare și comunicare mai bună începând de la ce avem acum, cu speranța că se vor completa și ecosistemul va crește din contribuția fiecăruia. Căci atât politica existentă a statul și a organizațiilor existenete in mare parte promoveaza direct și indirect dezoltarea companiilor ca model de "outsource" ceea ce nu este o soluție de lungă durată.

Deci, PROBLEMA: lipsa unei COMUNICĂRI și COLABORARI pentru creșterea comună, organizată, spre crearea facilităților necesare dezvoltării startup-urilor în Republica Moldova.

SOLUȚIA: crearea unei platforme umbrelă de disctuții a tuturor membrilor potențiali în ecosistem. Crearea unui grupe de lucru responasbile de implimentarea propriu-zisă.

Soluția

Solution

Ce resurse avem

În Moldova la moment avem:

- 1 accelerator
- 2 hub-uri/co-working spaces
- 1 centru de excelență in costrucții
- cateva organizații care promovează IT
- cateva evenimente/francize interantionale de nisa...
- cateva hub-uri în dezvoltare, grupuri mici de intiațivă...
- companii IT care în mare parte prestează servicii outsource...
-Unveirsități care au curriculum-ul învechit..

De ce avem nevoie

- viziune
- comunicare
- colaborare
- implementare

Comments

Thumb original
  • 0

Foarte buna propunere si s-a azut si la Moldova ICT Summit ca pe exemplele altor tari anume asa initiative au fost la baza unor ecosisteme sanatoase care au aratat performanta.

Eu recomand ca in aceasta discutie sa fie invitate si sa participe si:

- ATIC (Ana Chirita, Viorica Bordei)
- DreamuUPS (Mihai Stipanov, Sergiu Matei, Andrei Spinu)
- Generator HUB (Dona Scola)
- iHub (Traian Chivriga)
Reprezentanti al startup-urilor din Moldova - Vitalie Esanu, Grigore Raileanu, Alexei Ciobanu, Alex Minza, Xenia Muntean, Victor Bujoreanu si altii.

Thumb original
  • 0

Dona Scola deja este pe platforma, poti sa o adaugi ca participant la proiect.

Thumb original
  • 0

In urma meetingului de ieri din 513 am inteles ca va fi organizat un Angel Association. Eu cred ca este o oportunitate buna pentru un eveniment dedicat investorilor din intreaga regiune, nu doar din Moldova.

Anon
  • 0

Imi pare o idee foarte buna, cred ca avem un potential mare in domeniul IT, ne lipseste viziunea. O idee ar putea fi infiintarea unui pre-accelerator cum e http://www.innovationlabs.ro/ in Romania, acesta se bucura de un mare succes.

Thumb original
  • 0

Interesanta ideea lui Vitalie cu pre-accelerator. E acelasi lucru ca un incubator sau nu? Ii cunosti pe cei de la http://www.innovationlabs.ro/? MVP Academy din Romania tot e un exemplu bun de urmat.

Eu ieri am avut o discutie cu mai multi oameni din industria creativa si cu consultanti din sua. La aceasta intilnire am facut un brainstorming si am determinat ca e important pentru toata "breasla" sa existe evenimente ale industriei si concursuri de recognition. Ideea care e - eu sunt absolut ok ca urmatorul Rockit Conference principalul organizator sa nu fie Granat, dar o organizatie care sa reprezinte interesele startup-urilor din Moldova.

Anon
  • 0

Un pre-accelerator este mai mult un program de mentorat, in care vii cu o idee si pe parcurs mentorii te ajuta sa o dezvolti pana la un concept functional, mentoratul acopera mai multe aspecte: business, finance, tech etc. La sfarsit de program fiecare echipa pregateste un pitch cu care se prezinta in fata unui juriu/investitori. Cel putin asa e http://www.innovationlabs.ro/. Pe cei de la http://www.innovationlabs.ro/ nu ii cunosc personal, sunt niste profesori de la Politehnica din Bucuresti unde am invatat si eu. Putem gasi date de contact daca avem nevoie.

Thumb original
  • 0

La moment s-a format un grup de Community Leaders care pun bazele primelor initiative

https://www.facebook.com/groups/342717546091833/

Deci, am decis următoarele:
1. Knowledgebase comun - Mary Nemciuc crează un Google Drive pentru comunitate.
2. Agenda comună de evenimente - s-a stabilit că vom utiliza toți platofrma Developer.md (mersi Anton Perkin)
3. Lansăm o campanie de comunicare a topicului pentru 2017 Ideation - Artur Gurau vine cu un concept și materiale. Noi toți vom susține și ne vom alătura.
4. S-a stabilit parteneriat cu FEST și iTicket. iTicket va încasa doar 5% din taxa de bilete fără comision unic. FEST poate instala și terminale de plată.
5. Toți actorii vor publica lista de activități pentru anul 2017 aici pe grup. iHUB deja a făcut. Mersi Traian Chivriga. Urmează și ceilalți.
6. Project Showcase pe Developer.md - Anton Perkin va face pe developer.md opțiunea de a pune proiectele comunității + descrierea lor. (Anton Perkin vezi aici o descriere a unui program Dreamups - http://www.dreamups.com/space-program/ )

enthusiastic entrepreneur. Passionate about tech start-ups, business model innovation, cutting edge technology, business transformation! Catalyzing developing of startups, growth hacking, venture capital, connecting, strategy.

Fii primul care urmărește pe Arventi

Fii primul care susține această idee

Urmărește