Vot Uninomainal - Vot mixt?

Fii primul care susține această idee
Thumb original
  • 1

Descrierea

Plahotniuc propune reformarea sistemului electoral şi alegerea deputaţilor în circumscripţii uninominale. In urma proiectului de reformare a sistemului electoral, pe lângă alegerea deputaţilor în circumscripţii, cetăţenii ar avea astfel dreptul să demită deputaţii, iar diaspora va putea să aibă proprii reprezentanţi în Parlament. Deja a fost lansata o campanie de informare sau mai bine zis formare a opiniei publice. Vox-urile televiziunilor si sondajele arata 75% din populatie sustin aceasta initiativa.

Dodon se va opune în mod categoric acestei „reforme nedemocrate, care distruge sistemul partinic din Republica Moldova http://www.moldova.org/igor-dodon-despre-initiativa-democratilor-doar-cu-dorinta-vor-ramane-uninominalul-nu-va-trece/

Maia Sandu a declarat ca, Plahotniuc vrea un singur lucru: să se menţină cu orice preţ la putere şi chiar cu preţul libertăţii şi bunăstării noastre

„tot instrumentarul aflat la îndemâna lui Plahotniuc – poliție, procuratură, justiție, fisc, vamă – va fi pus în funcțiune pentru a determina deputații aleși în circumscripții să se alăture Partidului Democrat în numele ”stabilității” și ”interesului național””.

Mai mult, lidera PAS l-a acuzat pe Vlad Plahotniuc că acela anunţă că oamenii își vor alege direct deputații, însă nu vorbeşte despre faptul că „deputatul ales într-un raion nu va putea face nimic în Parlament singur, fără a fi în echipă cu alți deputați”.

„Un singur deputat înseamnă un vot – ca să facă ceva pentru raionul Călărași, va avea nevoie de încă cel puțin 50 de voturi ale deputaților care vor vrea aceleași fonduri pentru raioanele lor”, a menţionat ea.

Totodată, Maia Sandu a afirmat că liderul PDM spune un neadevăr atunci când afirmă că oamenii vor putea să retragă mandatul deputatului ales.

„Cine va hotărî că deputații nu-și fac datoria? Plahotniuc? Vreți să ne spuneți că oamenii vor vota un deputat, iar dacă nu va executa ordinelelui Plahoniuc, îi va fi retras mandatul?”,a menţionat Maia Sandu.

Lidera PAS a mai relatat că prin acest sistem electoral, PDM diminuează, de fapt, vocea diasporei și anihilează implicarea ei în viața politică a Republicii Moldova.

Soluția

Solution

Ce resurse avem

- pareri pe facebook
- offline Adopta un Vot pe 18 martie

De ce avem nevoie

- solutii
- puncte de vedere unificat si puternic al societatii civile si al diasporei

Comments

Thumb original
  • 0

Ion Sturza pledează pentru sistemul actual de vot: Aceste schimbări majore trebuie făcute prin consens larg la nivel politic

„Nu vreau să dau sfaturi ce sistem electoral este bun pentru Republica Moldova. Dar nici nu aș sta la „sfat cu poporul”. Toți vor dori „să-l aibă” pe deputat.
Personal pledez pentru sistemul actual. Trebuie să privim strategic, nu conjunctural, pe moment. Democrația reprezentativă se consolidează prin partide care, în cazul Moldovei, au nevoie de afirmare. Alternativa este „bazarul” politic, hățișul și corupția. http://unimedia.info/stiri/ion-sturza-pledeaza-pentru-sistemul-actual-de-vot-aceste-schimbari-majore-trebuie-facute-prin-consens-larg-la-nivel-politic-129193.html

Anon
  • 0

Considerand nivelul ridicat de coruptie in RM acest sistem efectiv va devini un instrument politic in mana partidului care la momentul alegerilor detine cea mai mare putere. Exista un precedent clar in SUA unde asa numitul fenomen "Gerimandaring" distorsioneaza mereu rezultatul alegerilor. O descriere simpla a acestui fenomen e descris aici https://www.youtube.com/watch?v=Mky11UJb9AY. In plus sustinatorii schimbarii sistemului clar vor sa izoleze diaspora in procesul electoral, care a votat semnificativ impotriva celor ce inainteaza acest sistem. Alocarea deputatilor pentru diaspora cel mai probabil nu va fi proportionala populatiei de peste hotare ceea ce va insemna ca acest segment al populatiei va fi reprezentat slab in parlament. Acestea sunt doar cateva argumente scurte de ce sistemul electoral propus nu este potrivit pentru RM in actuala situatie politica si probabil nu va vi potrivit niciodata. Societatea civila trebuie sa se opuna cu vehementa acestei propuneri, deoarece schimbarea sistemului in aceasta directie compromite semnificativ democratia (slaba) din Republica Moldiva.

Anon
  • 0

Luind in cosideratie ca pe Plahotniuc si toti cei care sunt santajati de el nu tare-i intereseaza parerea diasporei, fapt care s-a vazut si la alegerile prezidentiale cind ne-a scos din joc ignorindu-ne si calcind peste drepturile noastre, eu presupun ca este o mare probabilitate ca acest lucru oricum sa se intimple. Probabil ca nu o sa avem puterea sa schimbam aceast proiect de lege in cazul in care el va fi acceptat si de comisia de la Venetia. Bineinteles ca trebuie sa semnam petitii si sa ne aratam in toate felurile posibile dezacordul nostru, trebuie sa vorbim cu toate rudele noastre de acasa ca sa le explicam consecintele acestei schimbari, la fel sa ne folosim si de Ziarul de Garda care poate fi abonat si platit online pentru oricine doriti ca sa ajunga in satele care sunt manipulate de televiziunile lui Plahotniuc si Dodon. Si in acelasi timp, eu propun sa fim pregatiti si de esec si sa ne gindim la pasii in cazul in care legea trece. Asadar, sa ne facem bine cunnoscuti cu faptul, cum lucreaza aceasta lege in alte tari si sa vedem cum am putea noi sa facem ca sa scoatem beneficii din ea, in primul rind cum sa capatam mai multi deputati din diaspora, nu asa cum zic ei 3 sau 4, si am inteles ca acesti deputati odata alesi nu mai pot fi demisi din functie. Inca am inteles ca acesti deputati nu sunt alesi in functie de numarul de oameni ci in functie de nr. de sectii de vot insa nu sunt sigura ca am inteles corect. Urmariti si voi emisiunea asta, si vedeti mai amanutit ce poate face acest vot uninominal- http://jurnaltv.md/ro/news/2017/3/6/ora-expertizei-6-martie-10275112/#1
Este multa munca...

Now: Granat // Rockit // DigiComNet // pman In the past: TEDxChisinau, Mediapoint, ThinkMoldova, ATAC

Fii primul care urmărește pe Artur

Fii primul care susține această idee

Urmărește